Av : Karl Dickson | 2010-06-27 19:31

Jag måste bara berätta!

Vi har nu börjat lägga upp improvisationsmusik i massor på www.clavichord.se/recordings . I skrivande stund har vi fått upp över 30 timmar med musik, och vi har enorma källor att plocka från så vi kommer att lägga upp mer och mer musik pö om pö.

Bakgrunden till detta projekt är för min del ett gammalt hobbyhack som jag började med för Musikmuseets räkning för ganska många år sedan. Det är ett Java/Spring-program som jag utvecklade tillsammans med HansErik Svensson på Musikmuseet, och syftet var att kunna analysera och jämföra olika klavikord. HansErik stod för kunskapen och idéerna, och jag hackade.

En light-version av applikationen med en liten delmängd av funktionerna gjorde vi ursprungligen tillgänglig som en webbstart-applikation på Musikmuseet webbplats. För ett par år sedan reggade vi clavichord.se och webbplatsen blev det nya hemmet för light-applikationen. Och nu har vi alltså börjat fylla webbplatsen med en massa inspelningar också.

Mikko Korhonen spelarInspelningarna är gjorda av HansErik och det är en musiker och improvisatör i världsklass som spelar, Mikko Korhonen från Sibelius-Akademin i Finland. De har suttit på nätterna och spelat in för att minimera risken för störande bakgrundsljud.

Det finns en intressant anledning till att musiken är improviserad. Instrumenten är historiska och det finns alltså inte några inspelningar från den tiden. Så hur ska man veta hur instrumenten var tänkta att användas och låta?

Jo, dels har Mikko en gedigen kunskap om historiska klaverinstrument och tidig musik, och dels är en av Mikkos talanger att känna av individuella instrument. Förhoppningsvis speglar alltså den musik som han improviserar fram därför i hög grad det som brukade spelas på respektive instrument när det begav sig. Otroligt ballt! Som en spegel tillbaka i historien!

Och musiken är verkligen värd att lyssna på. Så ett hett tips är att surfa vidare till clavichord.se och börja ladda ner historisk musik!

Återkom sedan gärna till denna blogg och berätta vad ni tycker.

3 kommentarer to “Improvisationsmusik i massor”

 1. Kenneth Sparr skriver:

  Utmärkt initiativ! Kul att få vara med på ett hörn! Avser att tipsa Clavichord List om denna fantastiska tillgång.

  Hälsningar till Åsa!

  Kenneth Sparr

 2. Karl Dickson skriver:

  Kenneth, roligt att du har hittat till Mejslas blogg och roligt att du upptäckte dig själv (ditt instrument) på clavichord.se.

  Och stort tack för att du har tipsat Clavichord List. Det har redan fått effekt!

  Bland annat har vi fått respons från en översvallande positiv besökare som också har fått mig att förstå att vi inte är tillräckligt tydliga med att det handlar om improviserad musik. Mejlet avslutas nämligen med en fråga om vilka kompositioner det är! Vi tolkar det som en stor komplimang till Mikko och hans mycket kompositionsliknande improvisationer. :-)

  HansErik berättade förresten att samma sak har hänt en gång tidigare när några av Mikkos stycken publicerades på Musikmuseets webbplats.

  Den som surfar in via den här bloggen lär väl knappast missa att det handlar om improvisationsmusik, men vi ska fundera på hur vi på ett bättre sätt kan lyfta fram det på clavichord.se.

 3. Javier Hernandez skriver:

  Grattis! Håller med Kenneth, siten måste spridas vidare 😉 Jag ska lämna spår av detta i olika forum…

  Hälsningar, javier

Lämna en kommentar

*
css.php