Av : Karl Dickson | 2011-05-09 07:47

Vi på Mejsla har haft en härlig helg med mycket hackande (och lite mejslande) kombinerat med sol, god mat och trevligt umgänge. Vi har under ledning av Lars Westergren åter använt det mycket uppskattade unconference-formatet och tillsammans har vi hunnit gå igenom ett ganska stort antal verktyg, tekniker och ramverk:

  • ShowOff: Som Powerpoint fast i Markdown-format med möjligheter att t.ex. bädda in Javascript. Perfekt för utvecklare, i synnerhet om man vill göra presentationer om programmering eftersom det finns bra stöd för syntax highlighted code.
  • Cucumber och RSpec: Spännande och bra verktyg för BDD (Behaviour-Driven Development). Utmärkt för att kunna skriva ”läsbara tester” på hög nivå som för t.ex. webbtjänster.
  • Node.js: ”Coolt!” Ett ramverk för att skriva servrar och serverapplikationer i Javascript. Fantastiskt smidigt sätt att få upp en server. Och extra bra vid integrationer.
  • Java SE 7: Vi tittade på Project Coin och den nya filhanteringen i NIO.2. I Coin ingår bl.a. funktioner som förbättrad och förenklad felhantering, ett visst stöd för härledning av typer samt automatisk resurshantering (äntligen – jag som har saknat destruktorerna i C++ sedan jag gick över till Java i slutet av 90-talet).
  • Android: ”Här finns allt som saknades i Java ME!”. Och det är enkelt att komma igång tack vare riktigt bra dokumentation och lysande exempel. Schysst med bra stöd för test.
  • Java bytecode: På samma sätt som det är viktigt att förstå ram-minnesmodellen för att vara expert på C/C++ är det viktigt att förstå JVM:en och Java bytecode för att vara expert på de språk som finns för Javaplattformen. Vi dekompilerade kod och undersökte resultatet.
  • Scala: En snabb genomgång för dem som ännu inte hunnit titta på Scala. Det bästa från funktionella språk och skriptspråk utan att ge avkall på statisk typning eller objektorientering. Tyvärr med en komplexitet som i vissa avseenden påminner om den i C++.
  • Groovy: Ytterligare ett språk för Javaplattformen. Ett skriptspråk med dynamisk typning men för övrigt mycket likt Java, så det är lätt att komma igång med för Javautvecklare. Och med finesser som t.ex. closures och inbyggt stöd för reguljära uttryck som gör att det blir mer kraftfullt och enklare att använda.
  • Go: Ett experimentellt språk som Google utvecklar och använder för att t.ex. ersätta C/C++. Go kombinerar typsäkerhet och hög exekveringshastighet på flerkärniga processorer med högnivåfunktioner som automatisk skräpsamling.
  • Fossil: Ett distribuerat versionshanteringssystem med inbyggd webbserver, wiki och ärendehanteringssystem.

Självklart hinner man inte komma in på djupet i allt detta under en helg, men det är en stor fördel att i grupper hjälpas åt med att komma över de initiala trösklarna som finns för nästan alla tekniker och verktyg.

Tack för en mycket trevlig helg, alla som var med!

Lämna en kommentar

*
css.php