Blockkedjetekniken: Studiecirkel hösten 2017

Bakgrund

Blockkedjetekniken som ligger bakom bl.a. Bitcoin får alltmer sitt eget liv och utpekas bl.a. som ”The Next Disruptive Computing Innovation”.

Det finns mycket som talar för att blockkedjor kommer att få riktigt stor betydelse i framtiden, alldeles oavsett om Bitcoin slår, och vi på Mejsla vill lära oss mer om tekniken och nya plattformar som t.ex. Ethereum. Därför drar vi ingång en kortare studiecirkel nu under hösten 2017 där vi hjälps åt med att ställa frågor och leta svar.

Upplägg

Vi kommer att träffas tre kvällar under hösten. Till vår hjälp och vårt stöd kommer vi att ha Mikael Lundberg som har lång praktisk erfarenhet av att jobba med kryptovalutor.

Första gången kommer Mikael att sparka igång oss med en presentation, och därifrån får vi ta cirkeln vidare tillsammans. För att presentationen ska ge så mycket som möjligt önskar vi att alla har lite grundläggande förkunskaper (se rubriken förberedelser nedan).

Vi delar gemensamt på ansvaret för att inhämta och sprida kunskaper i gruppen, så vänta er inte att bli matade med information. För att vi ska kunna få givande diskussioner under våra cirkelträffar bör deltagare ha med sig frågor, tankar och insikter till mötena. Vi hjälps även åt genom att mellan tillfällena kommunicera via en Google-grupp där man kan ställa och svara på frågor, tipsa om artiklar på webben etc.

Målet med cirkeln är att vi alla ska bli förvirrade på ett högre plan.

Förberedelser

För att alla ska få ut maximalt av Mikaels presentation tipsar han om följande:

  • En översikt av Bitcoin som man kan hitta i de första sidorna i boken ”Mastering Bitcoin”.
    (Boken finns även som en ”open edition” i sin helhet.)
  • En 25-minuterspresentation på Youtube som förklarar de viktigaste tekniska koncepten  i en bra ordning.
  • En väldigt intressant presentation om Ethereum. (17 min presentation och 6 min med frågor.)
    Det är inte en förklaring av hur Ethereum fungerar utan endast vad det innebär. Presentationen väcker säkerligen en hel del frågor om hur de lyckas nå alla de egenskaper som presenteras. Förhoppningsvis kommer våra möten gradvis ge oss kunskapen att besvara dem framöver. (Nöj er med de första 17 minuterna.)

Vi uppskattar om alla har gått igenom ovanstående inför första mötet.

Tid och datum

Vi träffas följande tre tisdagskvällar mellan klockan 17.30 – 19.30:

  • 2017-09-19
  • 2017-10-17
  • 2017-11-14

Plats

Vi håller till på Mejslas kontor på Sveavägen 76 nära T-bana Rådmansgatan i Stockholm.

Mat

För att vi ska kunna hålla energin uppe på våra möten kommer Mejsla att bjuda på något att äta.

Gratis

Mejsla bjuder på arrangemanget och deltagarna bidrar med engagemang och erfarenheter. Vi önskar att alla deltagare är aktiva och har ambitionen att vara med på alla tre cirkelträffarna.

Cirkelledare

Som kunskapsstöd har vi med oss Mikael Lundberg.

Cirkeln kommer att modereras av Karl Dickson.

Intresseanmälan

Denna cirkel är i första hand för oss på Mejsla, men vi öppnar även för några gäster. Om du tycker att cirkeln verkar lockande så skicka en intresseanmälan till  kompetens@mejsla.se och ange namn, mobilnummer och gärna också vilket företag du jobbar på.

Kontaktperson: Karl Dickson


Känner du någon mer som skulle vara intresserad av kompetensutveckling tillsammans med oss på Mejsla? Tipsa då om vår kompetenssida.