Tankar kring FP: Inbjudan till Step Up 2017-01-19

I Mejslas kompetensutvecklingsprogram ingår konceptet Step Up.
Det handlar om att vi var tredje torsdag lägger en förmiddag på att sprida kompetens.
Ofta har vi, som denna gång, möjlighet att bjuda in ett begränsat antal gäster.

Tankar kring funktionell programmering

Tomas Ekholm Tomas Ekholm

Clojure logo

Låt oss fundera kring vad koddesign i funktionell programmering innebär. Vilka fördelar som finns och tankar kring varför vi inte programmerar mer funktionellt i industrin och i vår utbildning. Teori kommer att varvas med ett praktiskt exempel. För att förstå vad ett annat paradigm innebär måste vi skaffa oss erfarenheter. Därför gör vi en djupdykning i en simulator till Blizzardspelet Hearthstone som jag och en kollega har utfört i Clojure och ClojureScript.

Tomas är docent i matematik och jobbar halvtid på KTH med bland annat undervisning i matematik och funktionell programmering. Utöver detta arbetar han halvtid på EVRY AB där han mest finns i “single page app”-världen. Tomas stora intresse handlar om att minimera komplexitet i krav, kod och test.

Förberedelser

Det är trevligt om ni får igång en REPL och Clojure i någon IDE. Cursive fungerar utmärkt till IntelliJ. Skapa några datastrukturer som mappar, listor och vektorer. Uppdatera dem med operationerna assoc (associera ny nyckel med nytt värde), update (uppdaterar existerande nyckel med en funktion av det gamla värdet), conj (adderar ett nytt värde till listor och vektorer). Observera att dessa operationer är ”pure functions” så de returnerar det uppdaterade värdet. Slå upp ”persistent data structures” om ni inte redan har koll på vad det är. Det finns många bra videor att se som förberedelser. Här är en ganska kort (en halvtimme) som tar upp bra saker.

Tider

Torsdagen 2017-01-19

  • Frukost serveras kl. 8.00-8.45
  • Step Up kl. 9.00-12.00
  • Lunch klockan 12
Frukost och lunch tackar man ja eller nej till i samband med anmälan.

Plats

Vi håller till på Mejslas kontor på Sveavägen 76 nära T-bana Rådmansgatan i Stockholm.

Pris: Gratis

Det kostar ingenting att komma på vår Step Up. Mejsla bjuder på både presentation och mat.

Anmälan

Anmäl dig med ett mail till kompetens@mejsla.se och ange namn, mobilnummer och gärna också vilket företag du jobbar på. Låt oss även veta huruvida du vill ha frukost och/eller lunch.

Sista anmälningsdag är tisdagen den 17 januari. Antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Kontaktperson: Karl Dickson


Känner du någon mer som skulle vara intresserad av kompetensutveckling tillsammans med oss på Mejsla? Tipsa då om vår kompetenssida.