Inbjudan till Step Up 2018-05-17 om programmering på C64

I Mejslas kompetensutvecklingsprogram ingår konceptet Step Up.
Det handlar om att vi var tredje torsdag lägger en förmiddag på att sprida kompetens.

Ofta har vi, som denna gång, möjlighet att bjuda in ett begränsat antal gäster.

Agenda

Commodore 64
Att programmera för världens mest sålda mikrodator

Commodore C64

Mikrodatorn Commodore 64 var utan tvekan den mest populära hemdatorn på 80-talet, och den var till och med fortfarande välanvänd i början av 90-talet. För de allra flesta var det i första hand en speldator, men till skillnad från dess tekniskt snarlika motpart i TV-spelsvärlden – Nintentos NES – så fanns här möjligheten att skapa egna program. Antingen genom den inbyggda BASIC-tolken eller med något svårbegripligt (för den unge datoranvändaren) som kallades för ”maskinkod”, det vill säga assembler.
 
Vi kommer att titta på vilka möjligheter C64:an erbjöd och vilka begränsningar den har, och hur man bar sig åt för att kringgå dessa. Den här datormodellen fanns på marknaden som en färdigbyggd enhet med samma tekniska specifikationer under sin mångåriga livstid. Eftersom hårdvaran förblev densamma så drevs istället utvecklingen framåt från väldigt enkla spel och program till komplexa och imponerande diton främst av att programmerarna blev bättre och bättre på att förstå och dra nytta av systemets egenheter.
 
Vi kommer att göra en djupdykning i hur maskinen fungerar och både titta på program och analysera hur man åstadkommit olika effekter och resultat, samt titta på programmeringsexempel.
Sven Johansson

På scenen:
Sven Johansson frilansar som utvecklare på dagtid och är en kompulsivt kreativ musiker och hobby-programmerare på fritiden, och sover därmed endast en gång vartannat skottår. I yrket brinner Sven, precis som så många andra, för kvalitativ högnivå-programmering och läsbar och lättrörlig kod, och det är bland annat från den vinkeln som vi ska titta på lågnivå-programmering och bryta mot en och annan princip som vi som yrkeskår lärt oss att ta för givna.

Förberedelser och förkunskaper

Inga förberedelser behövs för denna Step Up.
Presentationen riktar sig främst till utvecklare. Det är inget krav att vara bekant med assembler-programmering, men ju mer bekväma deltagarna är, desto längre kan vi gå på djupet.

Tider

Torsdagen 2018-05-17

  • Frukost serveras kl. 8.00-8.45
  • Step Up kl. 9.00-12.00
  • Lunch klockan 12
Frukost och lunch tackar man ja eller nej till i samband med anmälan.

Plats

Vi håller till på Mejslas kontor på Sveavägen 76 nära T-bana Rådmansgatan i Stockholm.

Pris: Gratis

Det kostar ingenting att komma på vår Step Up. Mejsla bjuder på både presentation och mat.

Anmälan

Anmäl dig med ett mail till kompetens@mejsla.se och ange namn, mobilnummer och gärna också vilket företag du jobbar på. Låt oss även veta huruvida du vill ha frukost och/eller lunch och om du i så fall har några speciella önskemål vad beträffar kost.

Sista anmälningsdag är tisdagen den 15 maj. Antalet platser är begränsat och det är först till kvarn som gäller.

Kontaktperson: Karl Dickson


Känner du någon mer som skulle vara intresserad av kompetensutveckling tillsammans med oss på Mejsla? Tipsa då om vår kompetenssida.